Autor |
Wiadomość |
Jac
|
Tytuł: Stabilizator karku, czyli czy warto w to inwestować. Napisane: Śr gru 19, 2018 6:54 am |
|
Dołączył(a): So mar 14, 2009 8:04 am Posty: 496 Lokalizacja: Słomianki k. Babilonu
|
Takie małe opracowanie znalazłem na temat stabilizatorów. badanie może nie jest w 100% poprawnym badaniem statystycznym, ale zdecydowanie próba z 10 lat zbierania informacji odpowiada na pytanie, czy Warto, czy nie warto sobie takie coś kupić (pod choinkę na przykład). https://advrider.com/study-neck-braces- ... ury-death/Pzdr J.
|
|
Góra |
|
|
Fabian
|
Tytuł: Re: Stabilizator karku, czyli czy warto w to inwestować. Napisane: Śr gru 19, 2018 8:14 am |
|
Dołączył(a): Cz wrz 04, 2008 9:54 am Posty: 408 Lokalizacja: Gostyń - Śląsk
|
Jac napisał(a): Takie małe opracowanie znalazłem na temat stabilizatorów. badanie może nie jest w 100% poprawnym badaniem statystycznym, ale zdecydowanie próba z 10 lat zbierania informacji odpowiada na pytanie, czy Warto, czy nie warto sobie takie coś kupić (pod choinkę na przykład). https://advrider.com/study-neck-braces- ... ury-death/Pzdr J. Równie dobrze możesz zadać sobie pytanie odnośnie kasku / warto czy nie warto? Z doświadczenia odpowiem Ci że BARDZO WARTO używać stabilizatora karku. Kto wie czy tegoż felernego dnia gdyby nie on to dziś był bym w stanie w ogóle Ci odpisać... Wesołych
|
|
Góra |
|
|
SituGS
|
Tytuł: Re: Stabilizator karku, czyli czy warto w to inwestować. Napisane: Pt lis 10, 2023 7:03 pm |
|
Dołączył(a): So maja 01, 2010 10:50 am Posty: 1501 Lokalizacja: Garwolin
|
Warto.
Tak samo warto mieć buty motocrossowe i ortezy porządne jeżdząc adv w offie, a także zbroję.
Zaraz mnie wyśmieją, ale po kontuzji przy prawie zerowej prędkości jak się zwaliłem na nogę, porwałem 3 więzadła i łąkotkę nie wsiąde nawet na skuter bez butów mx i ortez :D
|
|
Góra |
|
|
Golfik
|
Tytuł: Re: Stabilizator karku, czyli czy warto w to inwestować. Napisane: Pn gru 18, 2023 7:11 pm |
|
Dołączył(a): Pt sty 13, 2012 10:55 am Posty: 112 Lokalizacja: Trzebnica
|
|
Góra |
|
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Stabilizator karku, czyli czy warto w to inwestować. Napisane: Wt gru 19, 2023 7:21 pm |
|
Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am Posty: 1497 Lokalizacja: z krzaczorów
|
Wszystko kwestia stylu. Jak ktoś lubi zapiera..lać w dakarowym tempie to kołnierz bezwzględnie konieczny. Hard enduro, trial? Nie widzę sensu i nie widzę by zawodnicy stosowali. Buty - bezwzględnie i koniecznie z dobrym zawiasem bo te bez nie chronią przed skręceniem kostki. Ortezy? Chronią tylko przed przeprostem kolana. W minimalnym stopniu przed skręceniem. Ochrona przed kontaktem z przeszkodą terenowa też zwykle gorsza niż w dobrych ochraniaczach. Na temat buzerow czy zbroi jest wiele teorii. Ja, stary piernik i amator, uzywam i doceniam ale widzę, że wielu profesjonalnych zawodników lata bez.
Generalnie, im mniej umiesz i im szybciej latasz tym więcej plastiku zakładaj.
|
|
Góra |
|
|