Teraz jest Pt kwi 20, 2018 4:11 am


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 7 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z plikami .gpx
PostNapisane: N kwi 08, 2018 2:30 pm 
Początkujący

Dołączył(a): N cze 28, 2015 8:13 am
Posty: 41
Lokalizacja: Bolesławiec
Może ktoś miałem podobny problem i wytłumaczy mi przyczynę. Ostatnio robię trasy w MapSource i z tego programu zapisuję w gpx. Pliku skopiowanego do Garmina 62ST nawet nie widać (kopiowanie przez problem i zwykłe kopiuj-wklej). Dopiero jak załaduję trasę na gpsies.com z tego pliku z mapsource i z tej strony utworzę gpx, wtedy normalnie widzę trasę w nawigacji i mogę ją używać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z plikami .gpx
PostNapisane: N kwi 08, 2018 3:40 pm 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1406
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Jak uzywasz Garmina to zapisuj jako *gdb i nie będzie problemu.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z plikami .gpx
PostNapisane: N kwi 08, 2018 8:05 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): So lut 23, 2013 11:41 pm
Posty: 381
Lokalizacja: Szczecin
Najprawdopodobniej trasy utworzone pzrez Ciebie MapSource są zbyt precyzyjne (składają sie ze zbyt dużej gęstosci punktow składowych) i Garmin sobie z nimi nie radzi. Po wyeksportowaniu do gpsies.com zostają uproszczone i stają się czytelne dla nawigacji. Gpsies. com domyślnie upraszcza (zmniejsza liczbę punktow składowych).
Ja miałem to samo z nagranymi przeze mnie trackami w MapOut na iPhonie. Kumple nie mogli z nich korzystac na swoich Garminach bo były zbyt dokładne. Garmin ma za mało pamięci. Po przerzuceniu przez gpsies.com stają się czytelne dla Garmina. Zresztą widać to po rozmiarze plików. Taki GPX przerzucony przez gpsies.com jest mniejszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z plikami .gpx
PostNapisane: N kwi 08, 2018 8:07 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): So lut 23, 2013 11:41 pm
Posty: 381
Lokalizacja: Szczecin
rrolek napisał(a):
Witam

Jak uzywasz Garmina to zapisuj jako *gdb i nie będzie problemu.

Pozdr
rr


To fakt ale GPX'y sa uniwersalne, można z ludźmi się wymieniać i nie ograniczać tylko do Garmina.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z plikami .gpx
PostNapisane: Pn kwi 09, 2018 8:24 am 
Zadomowiony na dobre

Dołączył(a): Śr sty 24, 2007 9:11 am
Posty: 1406
Lokalizacja: z krzaczorów
Witam

Zawsze możesz po zrobieniu śladu w .gdb zredukować ilość punktów z poziomu właściwości śladu.
Do wyboru masz kilka opcji redukcji. Z doświadczenia wystarczy zwykle punkt co 100 m co nawet przy starych urządzeniach które obsługują do 500 pkt daje 50 km. Jak potrzebujesz więcej, czy większą dokładność (tylko po co) dzielisz ślad na kawałki. Dopiero taki zredukowany ślad/ślady zapisujesz do .gpx.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z plikami .gpx
PostNapisane: Wt kwi 10, 2018 2:14 pm 
Początkujący

Dołączył(a): N cze 28, 2015 8:13 am
Posty: 41
Lokalizacja: Bolesławiec
Dzięki za wyjaśnienie ! Podziałam w wolnej chwili.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z plikami .gpx
PostNapisane: Wt kwi 10, 2018 5:23 pm 
prozaik forumowy

Dołączył(a): So lut 23, 2013 11:41 pm
Posty: 381
Lokalizacja: Szczecin
Tak w ogóle do tworzenia tracków polecam stronę https://en.mapy.cz/
Bardzo przejrzyste i intuicyjne narzędzie. Dla mnie lepsze od strony gpsies.com czy aplikacji mapsource lub basecamp.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 7 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net
wdrożenie przez iCenter - Strony internetowe Wrocław
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL