Lubię to robić :) czasem zawalam przez tydzień lub 2 całe wieczory aby posiedzieć nad jakimś.filmem z wyjazdu. Bywa ,że nie mogę jakoś sobie wieczorkiem zajęcia znaleźć, stąd taki pomysł. Otwieram Montownię filmów 21'BROTHERS. Większość z nas posiada kamery, gopro i wszelakie podobne, kręcimy komórkami, aparatami, kamerami.. materiału się zbiera, a skręcić nie ma jak i nie ma komu. Nie jestem zawodowym filmowcem, czy fotografem, ale mam chęć i zapał, kilka w miarę.filmów udało mi się już przygotować. Dlatego też:
- Jeżeli macie kupę.materiału i sami nie wiecie co z tym zrobić? - Jeżeli zebraliście surówkę.z fajnej wycieczki motocyklowej/rodzinnej
Zrzuta wśród kolegów i macie fajny film, który będzie dla was pamiątką na lata. :)
Jeżeli trzeba podpowiem też co nieco, jakie ujęcia robić co kręcić i czym, aby mieć dobry materiał do poskładania. Bardzo dużo zależy od jakości dostarczonego materiału oczywiście, ale i przynajmniej drugie tyle od montażu. Chcę sie tym zająć bo to lubię :) ale oczywiście wszelkie opinie i uwagi mile widziane..
- zainteresowany podsyłał mi materiał źródłowy (dysk, karta, DVD, czasem Chmura) - mailowo, telefonicznie, facebookowo ustalaliśmy szczegóły, kierunki, terminy itp... - po przygotowaniu materiału podsyłam linka do publikacji jak się podoba nagrywam na podesłany nośnik i odsyłam, jak nie poprawiamy aby było jak trzeba :)
oczywiście każdy podsyłający musi mieć świadomość iż podstawą dobrego filmu jest dobry materiał i nawet najlepszym montażem nic się nie zdziała jeżeli materiał będzie do bani. Inaczej mówiąc tak krawiec kraje jak mu materiał staje ;)
dobry pomysł! trzeba robić co się lubi ! Jaki sposób będziesz miał na wycenę ? roboczogodziny czy cena za minutę z wyjściowego materiału ?
Przyznam że to się w sumie już dzieje, bo montownia oficjalnie zaistniała jakieś pół roku temu na forum Afryki, stamtąd też pochodzi już kilka pierwszych filmów :) Wyceny dokonywałem na podstawie ilości materiału źródłowego , oraz długości oczekiwanego filmu. Generalnie Taniocha ;) A jak już jedzie kilka osób na wyjazd to przy podziale, naprawdę wychodzi niewiele. :)
Fajny pomysł ex, podoba mi się. Mógłbyś pomyśleć jeszcze o jakiejś wypożyczalni gimbali itp. tego teraz chyba najbardziej brakuje, o ile jakość filmów jest już w miarę ok, to problem wciąż stanowi stabilizacja obrazu. Niemniej myślę, że znajdziesz trochę ludu, co za kilka pln wrzucą surówkę do obróbki. Myślę, że dużo światła na temat dałoby, gdybyś wrzucił jakąś przykładową kalkulację.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość