Teoretycznie jak najbardziej powinno to działać.
To wiesz, ale piszę, żeby inni też to widzieli.
M=F*r
Moment [Nm] jest równy sile [N] pomnożonej razy promień [m]
Chodzi o coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=lzrGJqZ5-QgOczywiście przy każdym użyciu będziesz musiał sobie przeliczać jaką siłę będziesz musiał przykładać z kg na Nm, pomyłka jest jak najbardziej możliwa, ale w przypadku grubej pomyłki pewnie się zorientujesz, że coś jest nie tak.
Martwi mnie jednak najbardziej to, że będziesz musiał przykładać siłę dokładnie w określonej odległości od punktu obrotu (nie będzie to problem jeśli masz w kluczu otwór do np. powieszenia na ścianie),
oraz to, że będziesz musiał przykładać siłę dokładnie pod kątem 90 stopni do klucza, a inaczej będziesz miał błędy równe sinusowi kąta pomyłki (o co może być nie trudno w warunkach warsztatowych). Czyli jak się pomylisz o 10 stopni to będziesz miał ponad 17% błędu, jak o 20 stopni to ponad 34%, jak o 30 to równo 50%.*
Podsumowując, moim zdaniem nie warto, nie dziaduj, kup normalny klucz, albo pożycz od sąsiada. ;D Jeśli jednak się zdecydujesz to sprawdź metodę na jakieś śrubce, nakrętce, imadle, porównując wyniki z jakimś nieimprowizowanym kluczem.
*To moje rozważania na szybko, jeśli coś jest źle myślę to będę wdzięczny za wyprowadzenie z błędu.