Autor |
Wiadomość |
PawelS
|
Tytuł: Czujnik temperatury - przepływowy? Napisane: So lip 22, 2017 12:04 pm |
|
|
Cześć, muszę zamontować w DRZ czujnik temperatury który będzie uruchamiał wentylator. Zazwyczaj czujnik taki montowany jest w chłodnicy, ale u mnie nie ma wolnego otworu w obudowie - wersja E oryginalnie nie miała wiatraka. Przyszedł mi do głowy pomysł aby zamontować jakiś taki czujnik przepływowy. Są takie rozwiązania stosowane w instalacjach gazowych, ale nie wiem jak go dobrać aby uruchamiał wiatrak w okolicy 90 st. C. Ostatecznie mogę wytoczyć jakąś małą obudowę którą zamocuję na przewód i do której wkręcę ten standardowy czujnik - ale to może być wymyślanie prochu od nowa.
Jednym słowem proszę o pomoc doświadczonych kolegów :)
Pozdrowionka Paweł
|
|
Góra |
|
|
Chris
|
Tytuł: Napisane: So lip 22, 2017 1:20 pm |
|
Dołączył(a): Pt paź 22, 2010 7:36 pm Posty: 106 Lokalizacja: WKZ/LRY
|
W Trampku taki czujnik jest na dole prawej chłodnicy. Może zwyczajnie wywierć otwór, nagwintuj, opłucz układ i wkręć jakiś. Uszczelnij epoksydem. Jak nie to weź kostkę alu i zrób trzy kanały i gwinty. Dwa na przewody trzeci na czujnik. Wkomponuj w układ. Aha w TA ponoć podchodzi czujnik z Civika. Nie sprawdziłem bo nie dostałem. Ale zwykły temp nie przepływ.
|
|
Góra |
|
|
ml
|
Tytuł: Re: Czujnik temperatury - przepływowy? Napisane: So lip 22, 2017 1:48 pm |
|
|
|
Góra |
|
|
Chris
|
Tytuł: Napisane: So lip 22, 2017 2:22 pm |
|
Dołączył(a): Pt paź 22, 2010 7:36 pm Posty: 106 Lokalizacja: WKZ/LRY
|
Toż mu piszę by se zrobił trójnik i dokoptował jaki czujnik standardowy do tego ale za ułamek tej kwoty coś przytoczył. Jak ma dostęp.
|
|
Góra |
|
|
fisherman
|
Tytuł: Re: Czujnik temperatury - przepływowy? Napisane: N lip 23, 2017 7:52 am |
|
Dołączył(a): N lip 13, 2014 1:49 pm Posty: 134 Lokalizacja: centrum...
|
|
Góra |
|
|
mishieck
|
Tytuł: Napisane: N lip 23, 2017 12:38 pm |
|
Dołączył(a): Cz paź 20, 2011 10:55 am Posty: 98 Lokalizacja: O! Pole...
|
Wyguglaj sobie np. adapter Koso. Są gotowe elementy do montażu czujników temperatury. Jak ktoś zakładał licznik typu acewell to mógł się z tym spotkać. Zamiast wiatraka komputerowego pomyśl nad wiatrakiem chłodnicy z chińskiego quada. Od groma tego na allegro.
|
|
Góra |
|
|
PawelS
|
Tytuł: Re: Czujnik temperatury - przepływowy? Napisane: N lip 30, 2017 8:54 pm |
|
|
A co Wy na to aby nie zmniejszać przepływu i zrobić mały bypass do czujnika? Jest to o tyle tańsze rozwiązanie, że kostka do czujnika nie musi zachowywać parametrów przewodu. Wystarczy zrobić kostkę z 3 gwintami M14 - z dwa króćce M14 i czujnik M14 :)
|
|
Góra |
|
|
Terrorr
|
Tytuł: Re: Czujnik temperatury - przepływowy? Napisane: Pn lip 31, 2017 9:05 am |
|
|
Ja u siebie w E dołożyłem wiatraczek od jakiegoś quada na manualny pstryczek. Dodatkowo wyświetlacz chiński temperatury (sonda powędrowała w żeberka chłodnicy najlbiżej wpływu wody z silnika). Temeraturę z reguły pokazywało 70-90st. Włączałem wiatrak pow. 80, albo jak było wiadomo że będzie orane mocno :)
|
|
Góra |
|
|